Fumatul: inamic al sarcinii, înainte, în timpul și după.

În anii în care, de obicei, oamenii își întemeiază o familie, proporția de fumători, atât bărbați cât și femei, este mai mare decât media la toate grupele de vârstă. Aproape una din cinci femei cu vârste cuprinse între 15 și 44 de ani și mai mult de unul din patru bărbați cu vârste cuprinse între 15 și 44 de ani sunt consumatori obișnuiți de țigări. Chiar și copiii lor fumează în mod inevitabil: unul din patru este expus la fumatul pasiv în propria casă. Cum dăunează tutunul sănătății reproductive și sănătății copiilor? De-a lungul anilor, cercetările s-au înmulțit și astăzi nu putem spune că nu știm.

Fumatul în timpul sarcinii dăunează ADN-ului

Substanțele toxice conținute în fumul de tutun, cum ar fi nicotina și benzopirenul, se acumulează în ovare, în special în lichidul folicular care înconjoară ovocitele, și cauzează deteriorarea ADN-ului acestora, ceea ce face ca ovocitele să fie improprii pentru concepție sau să fie purtătoare de defecte care se pot transfera la embrion. „Rezultatul este că femeii fumătoare îi ia în medie mai mult timp pentru a concepe, cu o întârziere care este proporțională cu numărul de țigări fumate în fiecare zi”, spune Daniela Galliano, specialist în medicină reproductivă și șef al Centrului IVI PMA din Roma. „Iar ea trece prin menopauză cu unul până la patru ani mai devreme decât media nefumătoarelor”.

Nicotina are un efect vasoconstrictor: reduce alimentarea cu sânge și, prin urmare, cu oxigen a mucoasei uterine, care devine mai puțin receptivă pentru embrion. Probabilitatea de implantare a ovocitului fecundat este, prin urmare, redusă, în cazurile în care concepția a fost spontană, dar și în cazurile în care cuplul a fost supus PMA. Și crește riscul de avort spontan în primele săptămâni de sarcină.

Nu doar țigările tradiționale reduc fertilitatea feminină, ci și așa-numitele țigări electronice, dispozitive care vaporizează o soluție lichidă aromată, uneori îmbogățită cu nicotină, alteori nu. Un studiu publicat în revista Human Reproduction, realizat de Antonio La Marca, profesor de obstetrică și ginecologie la Universitatea din Modena și Reggio Emilia și consultant expert în procreare asistată pentru Clinica Eugin din Modena, a evaluat efectele anumitor substanțe conținute în vaporii țigărilor electronice, cu sau fără nicotină, asupra unor mostre de celule din mucoasa uterină. Rezultatul: capacitatea mucoasei de a găzdui ovocitele fecundate este redusă.

Fumatul de tutun interferează, de asemenea, cu fertilitatea masculină. „Fiecare țigară aprinsă duce la o reducere a numărului de spermatozoizi și îi expune la riscul de alterări genetice”, spune Daniela Galliano. „Probabilitatea de a concepe la fiecare încercare este redusă, în timp ce riscul de avort spontan din cauza defectelor genetice transferate de la spermatozoidul defect la embrion este crescut dacă sarcina este inițiată.”

Și pentru bărbați, țigările electronice, și nu doar cele tradiționale, sunt inamicul fertilității: lichidul vaporizat, indiferent dacă conține sau nu nicotină, provoacă inflamarea țesutului testicular și scăderea concentrației de spermatozoizi.

Ce riscă fumătoarele însărcinate?

Fumul de tutun conține aproximativ 4800 de substanțe nocive, dintre care 80 sunt cu siguranță cancerigene. Fumatul mamei în timpul sarcinii crește riscul de:

  • avort spontan
  • retard de creștere intrauterină a copilului nenăscut,
  • naștere prematură,
  • greutate mică la naștere. Acest fenomen este dovedit statistic și s-a demonstrat, de asemenea, o relație directă de cauză și efect. Fumul de tutun conține, printre altele, monoxid de carbon (CO), care pătrunde în plămâni și elimină oxigenul: prin scăderea oxigenării fătului, apare întârzierea creșterii. În plus, nicotina provoacă un vaso-spasm, adică o îngustare momentană a arterelor, care reduce fluxul sanguin. Prin urmare, fumatul dăunează fluxului sanguin către făt prin placentă, atât din punct de vedere calitativ, cât și cantitativ.
  • placenta previa,
  • sarcini extrauterine.

Și, pentru viitorul copilului, există un risc crescut de sindromul morții în pătuț, predispoziție la obezitate, boli pulmonare și cardiovasculare, infecții ale tractului respirator și otită, deficiențe mentale și comportamentale. Acest lucru este confirmat în documentul „Controlul tutunului pentru îmbunătățirea sănătății și dezvoltării copilului: rezumat tematic”, publicat de Organizația Mondială a Sănătății în martie 2021.

Gravitatea efectelor nocive ale expunerii la fumul de tutun în timpul sarcinii este proporțională cu numărul de țigări consumate în fiecare zi, dar nu există un prag de siguranță sub care tutunul nu este dăunător. Idealul, pentru sănătatea tuturor celor implicați, este să se renunțe la fumat înainte de concepție, dar reducerea cantității zilnice este totuși mai bună decât lipsa acesteia, iar renunțarea la fumat în primul trimestru este mai bună decât continuarea pe toată durata sarcinii.

Expunerea viitoarei mame la fumatul pasiv duce la un risc crescut de malformații la făt și la predispoziția acestuia la astm, boli respiratorii cronice și leucemie acută limfoblastică, un cancer al sângelui. De aceea, este bine ca și viitorul tată să se angajeze să renunțe la tutun atunci când cuplul plănuiește o sarcină. Studiile au arătat că expunerea prenatală la fumat are un impact intergenerațional: chiar și nepoții femeilor care au fumat în timpul sarcinii au un risc crescut de a dezvolta astm mai târziu în viață. Mecanismul responsabil este probabil epigenetic: substanțele toxice conținute în fum nu modifică ADN-ul copilului nenăscut, ci blochează sau deblochează expresia anumitor gene care predispun la boli respiratorii, alterare care se transmite apoi la generația următoare.

Fumatul pasiv în timpul alăptării

70% dintre femeile care fumau înainte de sarcină au renunțat la fumat când au aflat că așteaptă un copil, dar 18% dintre ele au reînceput să fumeze în termen de 3 luni de la naștere și alte 30% în termen de un an de la naștere. În schimb, 35% dintre femeile care au continuat să fumeze în timpul sarcinii au renunțat după naștere pentru a nu-și expune nou-născutul la fumatul pasiv. Probabilitatea de a renunța la fumat și de a nu relua după naștere este asociată pozitiv cu alăptarea. O mamă care alăptează la sân are mai multe șanse să renunțe la fumat după naștere decât una care își hrănește copilul cu lapte praf și este mai probabil să nu reia fumatul după naștere dacă a renunțat la fumat în timpul sarcinii.

Expunerea unui sugar la fum crește riscul de SIDS, așa-numitul sindrom al morții în pătuț. Acest lucru se datorează probabil acțiunii nicotinei asupra centrilor nervoși care reglează respirația și capacitatea de a se trezi spontan atunci când scade concentrația de oxigen din sânge, un fel de sistem de siguranță înnăscut care previne sufocarea în timpul somnului.

Expunerea la fum în primele luni și în primii ani de viață crește, de asemenea, riscul de infecții ale tractului respirator, bronșiolită, otită și astm.

Mama fumătoare care alăptează la sân transferă bebelușului său, prin lapte, mai multe substanțe conținute în fumul de tutun. În primul rând este nicotina, care atinge o concentrație mai mare în lapte decât în sângele fumătoarei. Metabolizată de bebeluș, aceasta îi accelerează bătăile inimii și îi modifică funcționarea sistemului cardiovascular. În plus, laptele produs de o femeie fumătoare este mai sărac în acizi grași omega-3, esențiali pentru dezvoltarea sistemului nervos al copilului, în vitamina C și în iod, materie primă pentru producerea de hormoni tiroidieni de către bebeluș. Și, din cauza substanțelor aromatice prezente în fum, laptele are un gust mai puțin apetisant pentru bebeluș, care tinde să mănânce mai puțin din el.

Nu este suficient ca mama, tata sau orice alt adult care are grijă de un copil să se abțină de la fumat în prezența acestuia. Cercetările au demonstrat efectele nocive ale fumatului pasiv asupra sănătății copiilor mici. Acest termen se referă la ingestia sau absorbția prin piele a substanțelor toxice provenite din arderea tutunului, care rămân depuse pe suprafețe și blocate în țesuturi. Prin urmare, nu este suficient să deschidem ferestrele și să ventilăm încăperile dacă un adult fumează în casă în absența copilului, deoarece otrăvurile conținute în fum rămân pe suprafețe, iar hainele fumătorului devin un vehicul pentru acestea atunci când acesta ia copilul în brațe după ce a fumat.

Cum să renunți la fumat în timpul sarcinii?

Sarcina și nașterea unui copil sunt motive întemeiate pentru a renunța la obiceiul de a fuma și pentru a obține o sănătate mai bună pentru toată lumea. Cel mai bun lucru pe care îl poate face cineva, prin urmare, este să renunțe la fumat înainte de a începe o sarcină. Dacă o femeie se oprește din fumat chiar înainte de începerea unei sarcini, pentru sănătatea copilului este ca și cum nu ar fi fumat niciodată. Totuși, se poate întâmpla ca sarcina să nu fi fost planificată sau ca mama să nu-și dea seama imediat că este însărcinată.

Există cei care se descurcă singuri și cei care au nevoie de sprijinul unei persoane calificate. Cei care doresc acest lucru pot apela la un centru antifumat. Consilierii de la Telefonul Verde Împotriva Fumatului al Institutului Național de Sănătate răspund la numărul 800554088 de luni până vineri, între orele 10.00 și 16.00, în condiții de anonimat și oferă informații, sfaturi utile pentru renunțarea la fumat și datele de contact ale Centrelor Antifumat.

În Italia, Legea 3/2003 interzice fumatul în toate spațiile publice și private închise în prezența femeilor însărcinate și a minorilor, iar Decretul legislativ 6/2016 îl interzice, de asemenea, în autoturisme, în anexele exterioare ale spitalelor de pediatrie și în secțiile de ginecologie, obstetrică, neonatologie și pediatrie din toate spitalele.

5 sfaturi practice pentru a încerca să renunți la fumat în timpul sarcinii:

  • Concentrează-te pe copilul tău. Sarcina este momentul ideal pentru a renunța la fumat, ce altă motivație ar putea fi mai puternică decât gândul la micuțul tău care crește în pântecul tău? Atunci când simți nevoia de o țigară, concentrează-te asupra lui, uită-te la poza de la ecografie sau la o rochie cumpărată pentru nașterea lui. Îți va fi mai ușor să reziști tentației.
  • Scrieți pe o foaie de hârtie sau pe un poster toate riscurile pe care fumatul le prezintă pentru bebelușul dvs. și pentru succesul sarcinii dvs. și păstrați acest memorandum la vedere.
  • Pregătiți-vă un plan de urgență: când pofta de țigară devine insuportabilă, ieșiți la plimbare, telefonați unui prieten care vă susține în decizia dumneavoastră sau unei rude/prietene foste fumătoare care vă poate înțelege sentimentele, optați pentru gumă de mestecat, bomboane fără zahăr sau o gustare sănătoasă.
  • Dacă ați fost un fumător înrăit și v-ați decis să reduceți treptat numărul de țigări zilnice, pregătiți un plan de acțiune stabilind termene precise și înregistrați-vă progresele într-un jurnal.
  • Nu uitați să vă recompensați! Desigur, bunăstarea bebelușului dumneavoastră este cel mai important cadou, dar, din moment ce renunțarea la fumat v-a costat mult efort și angajament (și v-a economisit o mulțime de bani!), aveți dreptul să vă răsfățați puțin: o ședință de masaj plăcută, o seară la cinema, acel cadou pe care vi-l doreați de mult timp… „Iar pentru cele care chiar simt că nu pot spune adio țigărilor, poate fi util un sprijin psihologic pentru înlocuirea nicotinei care nu are contraindicații în timpul sarcinii”, explică Salvatore D’Asta. „De mare ajutor, în sfârșit, sunt centrele antifumat”, conchide medicul pediatru Monica Pierattelli. „Și dacă, în ciuda tuturor sofrzi, nu reușiți să renunțați complet la țigări, dar reușiți să reduceți semnificativ cantitatea, ar trebui să fiți totuși mândră de dumneavoastră”.

Fără țigări și pentru tata

„Studii recente au arătat că, dacă viitoarea mamă a fost expusă la fumatul pasiv în timpul sarcinii, există o scădere semnificativă a greutății copilului la naștere”, spune ginecologul Salvatore D’Asta. „Nivelurile de nicotină din meconiul bebelușilor născuți de fumătoare pasive diferă substanțial de cele găsite la bebelușii mamelor fumătoare ușoare sau moderate.

De altfel, dacă tatăl este fumător, expunerea la fumatul pasiv va afecta sănătatea bebelușului după naștere. „Proporțional, unele componente toxice sunt mai mari în fumatul pasiv”, subliniază medicul pediatru Monica Pierattelli. „Și să nu credeți că puteți rezolva problema fumând atunci când bebelușul nu este prezent și schimbând apoi aerul din cameră: pentru a elimina 95% din substanțele toxice eliberate de o singură țigară, trebuie să ventilați camera timp de cel puțin trei ore!”.

Ideal, așadar, și pentru bărbați, ar fi să profite de ocazia sarcinii și să scape de această dependență enervantă. Cu atât mai mult dacă femeia renunță la fumat: cel mai bun mod de a o susține este să vă alăturați eforturilor ei.

Lasă un comentariu